Állás

Karrier, önéletrajz, szakmák

Sulis cuccok

Hirdetés

Tényleg megéri külföldön dolgozni?
A témáról mások személyes véleményét teljesen felesleges megkérdezned. Mindenki máshonnan indul, másfajta elvárásokkal, más munkakörbe, más időben, más országba kerül.
 

 

A kérdés eldöntésében inkább az objektív tényekre kellene támaszkodnod. Az Ipsos országos felmérést végzett a magyar fiatalok körében arról, hogy szívesen vállalnának-e külföldön munkát. Több mint ötszáz, 15 és 25 év közötti fiatal válaszai alapján, a megkérdezettek 3%-a  dolgozott már külföldön és egyharmaduk a jövőben elmenne dolgozni az országhatárokon kívülre. A felmérésben részt vevő fiatalok jelentős hányada nem szívesen hagyná el Európát.

Szerinted melyik országokba vágyik a legtöbb fiatal az Ipsosnak adott válaszok szerint? Angliába, Ausztriába és Németországba.

Te elmennél külföldre dolgozni? Számodra van olyan dolog, amiért megérné? Te hova mennél a legszívesebben? Az biztos, hogy egy jó döntés meghozatalában, nagymértékben tud segíteni, ha minél több – valós – információ áll a rendelkezésedre! Vegyük a két legnépszerűbb külföldi országot…

Az ausztriai munkavállalásban például nemcsak az a vonzó, hogy közel van, hanem az is, hogy egy magyarországi átlagos fizetésnek akár a három-négyszeresét is meg tudod ott keresni! Ha egy megfelelő erős nyelvtudás birtokában vagy és értelmiségi szakmát keresel, az sem lehetetlen. Egy kezdő gépészmérnök fizetése például nettó 1500-1700 euró között mozog egy Bécs szintű nagyvárosban. Osztrák szomszédainknál azért még mindig az átlagosan 4-5 hónapos szezonmunkák a legvonzóbbak a magyar munkavállalók számára. Főleg a vendéglátás és szakmunkák területén van szezonmunka és gyors elhelyezkedési lehetőség.

A szezonmunkák többsége bentlakásos, ami jó is lehet, - ha bírod a monotonitást-, mert ebben az esetben sok mindenen spórolhatsz: várhatóan nem kell költened majd az étkezésre, a szállásra, a rezsire és az utazás költségeire. 2011-es év végi adatok szerint fél évvel az álláspiac megnyitása után Ausztriában közel 40 ezer magyar állampolgár dolgozott legálisan, ami körülbelül a duplája az egy évvel korábbi számnak. Az átlagkereset Ausztriában havi 1500 euró körül van, ami a magyar nettó 400-500 eurós átlag háromszorosa. Ezért a pénzért viszont keményen és magas óraszámban meg kell dolgoznod. Az EURES foglalkoztatási portál adatai szerint Ausztriában jelenleg is közel 50 ezer állásajánlat várja a jelentkezőket.

Anglia, még mindig a legnépszerűbb célország, ha külföldi munkáról van szó. Biztosan te is tudsz legalább egy olyan ismerősödről, aki Londonban, vagy valamelyik angol városban dolgozik. Ha az ember tisztességesen teszi a dolgát, és elvégzi a munkáját, megbecsülik az angol munkaadók, nincsenek irreális elvárásaik.

Minden komolyan szabályozott, és ezeket az előírásokat a munkaadók be is tartják. Olyan például nincs Angliában, hogy ne fizessék ki a túlórát. Persze rossz példákról, szerencsétlen esetekről mindenki hall, de pont ezért nem szabad leellenőrizetlen ajánlatra kiutazni, kétes munkaszerződést aláírni. Az Angliában élő magyarok szerint nyitottabbak a lehetőségek ott, mint nálunk, nem jellemző, hogy „elmozdíthatatlan" emberek legyenek a munkahelyeken.

London nagyon fiatal város, gyakori, hogy fiatalon karriert csinál ott valaki. Különösebb képzettség nélkül is könnyű elhelyezkedni a szálloda- és vendéglátóiparban valamint a kereskedelemben, például eladóként. Az átlagos órabér Angliában, munkakörtől és képzettségi szinttől függően, igen változó 6-10 font között mozog (2040- 3400 Ft). A kvalifikált jól képzett, tanult magyar munkaerő egész Európában folyamatosan keresett így Angliában is, főleg akkor, ha a jelentkezőnek még aktív nyelvtudása is van! Szóval, ha értelmiségi karrierre vágysz külföldön és a nyelvet is beszéled, hajrá! Egy olyan multikulturális városban, mint például amilyen London, teljesen természetes, hogy akár egy tucat országból is lehet majd kollégád. A szakemberek szerint a munka minősége (és így a fizetés mértéke is) sokszor a nyelvtudáson múlik. Nem papírt, nyelvvizsgát kérnek, hanem valós nyelvtudást. Számolnod kell azzal is, hogy Londonban rendkívül magasak a megélhetési költségek, különösen a lakásbérlet és a tömegközlekedés jelentős tétel. Bárhová is tartasz, mindenről alaposan informálódj!

Akkor a kérdés még egyszer: tényleg megéri külföldön dolgozni? Döntsd el te, mi éri meg neked. Pénzt keresel majd, az rendben is van. De mi várhat még rád? Egy új környezet, egy új kultúra, egy új nyelv. Izgalmas kaland felépíteni egy karriert egy külföldi országban, talpra állni, tapasztalni a nagybetűs életet nap, mint nap. Megtanulhatsz egy nyelvet, ami egy életre előnyödre válhat. Barátokat szerezhetsz és megnyílik majd a látóköröd. Megismered önmagad határait, megtanulsz alkalmazkodni. Egy biztos: könnyű nem lesz, izgalmas annál inkább.
 

Hozzászólások

Önéletrajz minták

Amerikai önéletrajz

Az általában elvárt forma, az úgynevezett amerikai típusú önéletrajz. Időben visszafelé haladva a tanulmányok és a munkahelyi tapasztalatok, eredmények vázlatos, jól áttekinthető felsorolása.
A klasszikus amerikai önéletrajz szabályait érdemes átlépni és kibővíteni néhány új elemmel pl. a célok meghatározása, ami ne legyen hosszabb 2-3 mondatnál.

Pályakezdő

3-5 év szakmai gyakorlattal rendelkező pályázóknak

 

Több, mint 5 év szakmai háttérrel rendelkező pályázóknak


 

Funkcionális önéletrajz

Az egyes képességeken és az elért eredményeken van a hangsúly. Használata ajánlott pályamódosításnál, vagy ha szakmai múltunk egymástól teljesen eltérő irányba csapong.
A munkáltatók adatai és a munkaviszony dátumai a klasszikus funkcionális önéletrajzban nem jelenik meg, de ezt a szabályt ajánlott megszegni, mert a fenti adatok hiányában bizalmatlanság alakulhat ki a pályáztatóban.

3-5 év szakmai gyakorlattal rendelkező pályázóknak

Több, mint 5 év szakmai háttérrel rendelkező pályázóknak

Bérkalkulátor

Számold ki, hogy a bruttó fizetésed alapján mennyi nettó bér és mekkora összegű levonások terhelnek!

 

Legérdekesebb állások

..

 

Csatlakozz hozzánk!

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez