Állás

Karrier, önéletrajz, szakmák

Sulis cuccok

Hirdetés

Mindenki a diákkedvezményre hajt!

Majdnem triplájára drágulnak az új diákigazolványok, ám az okmányok elvileg sokkal „okosabbak” lesznek, mint a régiek. Az eddig használt dokumentumokat február végéig bevonják, és a jövőben az iskola nem állíthat ki igazolványpótló igazolást.
 

 

 


 


Az Oktatási Hivatal az áremelkedést azzal indokolta, hogy biztonsági okmánnyá alakítják át a diákigazolványokat, és amiatt kerülnek a korábbi 550 helyett ezentúl 1400 forintba. A február végéig kiadandó okmányokat chippel szerelik fel, ami a diák összes tanulmányi és kapcsolódó adatát tárolja, és az új diákigazolványok így tagozódnak be az egységes nemzeti kártyarendszerbe.

Hogyan volt eddig?
Biztosan te is kerültél már olyan helyzetbe, hogy egy őrült buli vagy egy balatoni strandolás után elvesztetted a diákodat, vagy ellopták tőled. Cikis helyzet, de ebből is ki lehetett mászni. Bementél a sulidba és egyszerűen igényeltél egy ideiglenes diákot, amivel utazhattál vagy a megszokott kedvezményekre továbbra is jogosult voltál, amíg megérkezett az új igazolványod. Eddig az iskolák gyakorlatilag korlátlan időtartamra kiállíthattak egy – az eredeti okmánnyal egyenértékű – igazolást. Azaz az iskola papírját elfogadták a közlekedési társaságok és a különböző kedvezményeket biztosító kulturális intézmények, mozik, színházak kiállítások.

A jövőben ilyen igazolást csak a diákigazolványt pótló szervezet állíthat ki – mégpedig csak két hónapos időtartamra. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint, ha hatvan nap alatt nem sikerül új igazolványt legyártani, akkor az igazolást újabb két hónappal meg lehet hosszabbítani – így például a közlekedési társaságok a jövőben sem büntethetnek meg egy ellenőrzés alkalmával.  

„Megokosodnak” majd az új diákigazolványok. Az új diákigazolvánnyal, amelyet a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) részeként bocsátanak ki az idei évtől, a NEK-rendszerben megvalósuló kártyás alkalmazásokat is igénybe veheted majd. Az Oktatási Hivatal Kommunikációs Irodájának tájékoztatása szerint a váltás célja, hogy csökkenjen az ügyintézők munkája, és az igazolványok előállítási ideje, valamint az hogy az új oktatási igazolványok más alkalmazásokkal is kompatibilisek legyenek. Chipet is tartalmaznak majd,  amelyek így kulcskártyaként működnek majd a NEK központi informatikai rendszerében. A chip azonosító kódot igen, de a személyes adataidat nem tartalmazza majd.

Eddig is mindenki a diákkedvezményre hajtott. Kinek ne kéne diákmatrica, ha már nem tanul, lediplomázott? A matricával megszerezhető kedvezmények (utazás, bérletek, belépők, színház és koncert jegyek stb.) nagyon vonzóak. Több tízezer forintot spórolhatott az, aki így vagy úgy de szerzett magának egy diákigazolványt, vagy a régi lejárt igazolványára érvényes matricát tudott bizniszelni magának. Közokirat-hamisítás miatt számos eljárást indított már a rendőrség, így a trükközők akár három év szabadságvesztésre is számíthattak. Az eljárás pedig nem csak a terjesztőre, de a jogosulatlan használóra is vonatkozik. De még a kockázattal is megérte, annyit spórolhatott vele az ember.

Tíz-tizenötezer forintért gyakorlatilag bárki "meghosszabbíthatta" lejárt diákigazolványát, ennyibe került ugyanis egy eredeti, kerülő úton megszerzett érvényesítő matrica, vagy egy „elhagyott” diákigazolvány. Az internetes apróhirdetési oldalakon egymást érték és érik még most is a diákigazolvánnyal és matricákkal üzletelők hirdetései: a középiskolai mellett a kék igazolványra való változatot is gond nélkül lehet vásárolni - pedig a trükközők dolgát néhány éve alaposan megnehezítették, azóta a matricára nemcsak a tanév és a félév számát, hanem a felsőoktatási intézmény nevének rövidítését is rányomtatták. De aki csalni akart, az mindent megoldott: borotvapenge, hajszárító, gőzölés, szakállas technikái voltak ezek a matrica újra-felhasznosításnak. Az új diákigazolványnál mindezt sokkal nehezebben lehet majd megtenni. Az okos diákokat nem vagy csak nehezen lehet hamisítani, vagy a jogos tulajdonosa helyett használni. Az biztos, hogy szigorúbban ellenőrzik majd a visszaéléseket. Mivel bűncselekménynek minősül, nem éri meg közokiratot hamísítani még a nagy összegű havi spórolás miatt sem. Te se élj vele! Az azonban biztos, hogy a „szükség nagy úr” szokták mondani, az emberi találékonyság pedig kimeríthetetlen, így várható, hogy hamarosan lesznek majd olyan hírek, hogy az új diáknál is megtalálták a „kis kaput” a trükközők?

Hozzászólások

<< <
  1. 1
  2. 2
>>
mcdonciii  (L/26) 11.

hol volt ilyen olcsó a diák? nekem 1600at kellett fizetni érte, amikor megigényeltem, csak az került még 600 Ft-ba hogy meg is kapjam... csodálkozik
amúgy adják csak az ötleteket itt, nyugodtan, akinek eddig lövése se volt a hamisításról, mostmár legalább az is tudja, hogyan megy

2012. márc. 07. 19:47
peter-n  (F/27) 10.

Nem tudom mi a toszról beszél a HotDog, de eddig is 2 hónapos volt az ideiglenes diákigazolvány érvényessége. Öcsém 1,5 év jogviszony után kapta meg az első diákigazolványát az egyetemtől és addig 2 havonta járt új ideiglenes igazolványért.

2012. márc. 07. 19:11
Hizaki-sama  (L/82) 5.

Még se húgom, se öcsém nem is hallott róla, hogy ilyen lenne. Mellesleg, ha lesz is, úgyis lesznek hamisítványok.

2012. márc. 07. 10:31

Eredeti üzenet:

Grepi:

az első nekem is ez volt h hahó március van! : D amúgy meg hírét sem hallottam ennek pl a suliban. ha ezt tényleg bevezetik, nem kellett volna már jó előre tájékoztatni minket?

2012. márc. 07. 10:19
Grepi  (L/23) 3.

az első nekem is ez volt h hahó március van! : D amúgy meg hírét sem hallottam ennek pl a suliban. ha ezt tényleg bevezetik, nem kellett volna már jó előre tájékoztatni minket?

2012. márc. 07. 10:19
<< <
  1. 1
  2. 2
>>

Önéletrajz minták

Amerikai önéletrajz

Az általában elvárt forma, az úgynevezett amerikai típusú önéletrajz. Időben visszafelé haladva a tanulmányok és a munkahelyi tapasztalatok, eredmények vázlatos, jól áttekinthető felsorolása.
A klasszikus amerikai önéletrajz szabályait érdemes átlépni és kibővíteni néhány új elemmel pl. a célok meghatározása, ami ne legyen hosszabb 2-3 mondatnál.

Pályakezdő

3-5 év szakmai gyakorlattal rendelkező pályázóknak

 

Több, mint 5 év szakmai háttérrel rendelkező pályázóknak


 

Funkcionális önéletrajz

Az egyes képességeken és az elért eredményeken van a hangsúly. Használata ajánlott pályamódosításnál, vagy ha szakmai múltunk egymástól teljesen eltérő irányba csapong.
A munkáltatók adatai és a munkaviszony dátumai a klasszikus funkcionális önéletrajzban nem jelenik meg, de ezt a szabályt ajánlott megszegni, mert a fenti adatok hiányában bizalmatlanság alakulhat ki a pályáztatóban.

3-5 év szakmai gyakorlattal rendelkező pályázóknak

Több, mint 5 év szakmai háttérrel rendelkező pályázóknak

Bérkalkulátor

Számold ki, hogy a bruttó fizetésed alapján mennyi nettó bér és mekkora összegű levonások terhelnek!

 

Legérdekesebb állások

..

 

Csatlakozz hozzánk!

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez