Látogatóim

<video width="120" height="160">www.onlinecasinoprofi.com</video>

Napi időjárás előrejelzés.

Itt is tallózhatsz. Néhány link a cikkeimből.Klikk a képre
 

Magazinról

Alapítva: 2008.11.20.

Tegnapi látogatók: 11

Látogatók az előző hónapban: 171

Látogatók a jelenlegi hónapban: 152

Feliratkozottak: 194

Magazin helyezése: 252

A Szent András törésvonal és a földrengés.
A Szent András-törésvonal (San Andreas Fault) a földkéreg egyik legjelentősebb törésvonala, mely 1100 km-en át húzódik Északnyugat-Kalifornián keresztül egészen a Colorado-sivatagig, kettéválasztja Kalifornia államot a Csendes-óceáni- és az Észak-amerikai kőzetlemezek határán. Ez a transzform vetődések klasszikus példája.


A transzform vetődés közeledés vagy távolodás nélküli horizontális elcsúszást jelent a kőzetlemezek határán. (Ilyen transzform vető még a törökországi Anatóliai-vetődés is.)
A törésvonal mentén, az egymás mellett ellentétes irányban elcsúszó kőzetlemezek határán gyakoriak a heves földrengések, mivel a kéregmozgások során a kőzetlemezekben felhalmozódott mechanikai feszültség időnként földrengések formájában szabadul fel. A legnagyobb városok, mint Los Angeles és San Francisco éppen a veszélyes övezetben fekszenek.
A törésvonal nagyon aktív, gyakoriak a földrengések, de ezek nagy részét az emberek meg sem érzik.
1906. április 18-án volt az a földrengés, mely a legnagyobb károkat okozta San Francisco-ban. Epicentruma a Szent András-törésvonalnál volt. A földrengés után több napig tartó tűz is pusztított a városban, a természeti katasztrófának több ezer halálos áldozata volt és óriási anyagi károkat okozott. A törésvonal mentén 6 méteres eltolódást regisztráltak a rengés után. A lemezek egymáshoz képest mért, relatív elmozdulása egyébként évente közel öt centiméter.
Az 1906-os rengés során egy majdnem 1300 km hosszúságú hasadék keletkezett É-D-i irányban, mely néhol elérte az 500 m szélességet is.
A szeizmológusok előrejelzése szerint a közeljövőben is várható egy, a száz évvel ezelőttihez hasonló erejű rengés, de pontos időpontját és erejét nehéz előre jelezni.
Ez után a rengés után fordult a szeizmológusok figyelme a földrengések periodicitása felé.
A geológusok is elkezdték vizsgálni a Szent András-törésvonal déli részének szeizmikus történelmét. 1500 évre visszamenőleg több mint egy tucat nagy földrengés nyomait tudták azonosítani, ami annyit tesz, hogy ebben a térségben átlagosan 105 évente bekövetkezik egy, a Richter-skála szerinti 7,5 erősségű földrengés. A kutatások kimutatták, hogy főként a Szent András-törésvonal 190 km-es déli végződése veszélyes, és itt 30 éven belül 30%-os valószínűséggel várható egy 7,9 erősségű földrengés. Ebben a térségben 13 millió ember él. Egy ilyen erejű rengés több ezer emberéletet követelne, a becsült anyagi kár pedig elérheti az 50 milliárd dollárt is.
További nevezetes rengések még a térségben:
1989: Loma Prieta
1994: Los Angeles
Hozzászólások

\"Az éghajlatváltozás rajtad múlik! Tekerd le! Kapcsold ki! Hasznosítsd újra! Sétálj! Változtass!\"

„Az éghajlatváltozás rajtad múlik!
Tekerd le!
Kapcsold ki!
Hasznosítsd újra! Sétálj! Változtass!”

Az éghajlatváltozás a világ legnagyobb problémájává nőtte ki magát. A világ kormányainak elsődlegesen ennek a válságnak, megoldásán kell dolgozniuk. Kína, USA, Európa széntüzelésű erőműveit fel kell váltsák a megújuló energiaforrások. A világ erdeinek irtását nemzetközileg kell megakadályozni. Az embereknek egyre jobban figyelnie kell a CO2 kibocsájtásra, mivel ez a gáz az üvegházhatás egyik előidézője. A klímaváltozás drasztikusan erősödik, ezért tenni kell a jelenség megakadályozása érdekében. A magazin egyik célja, hogy  felhívjuk az emberek figyelmét a növekvő problémára.

Kérlek, ajánld tovább, ismerőseidnek, barátaidnak. Minél többen látják, annál többen tudunk segíteni halódó, fuldokló világunkon.

A cikk további részét, megtalálod, az alábbi linkre kattintva:

 

KATT IDE

 

Helena N.

KIEMELT IDÉZET"Csak amikor megláttam az űrből a Föld elmondhatatlan szépségét és kiszolgáltatottságát, értettem meg igazán: az emberiség legsürgetőbb feladata, hogy megőrizze bolygónkat a következő nemzedék számára"     

(Sigmund Jahn, keletnémet űrhajós)

Magazinról

Alapítva: 2008.11.20.

Tegnapi látogatók: 11

Látogatók az előző hónapban: 171

Látogatók a jelenlegi hónapban: 152

Feliratkozottak: 194

Magazin helyezése: 252

Üzenőfal

Meteorológiai térképek


Felhőkép
Felhőtérkép

Széltérkép
Széltérkép.
A tavaink viharjelzéseivel

Hőtérkép
Domborzati hőtérkép

Frissítve: 5 percenként, az elmúlt 1 óra méréseiből

Szerkesztőség

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez