Meteorológiai térképekFelhőkép
Felhőtérkép

Széltérkép
Széltérkép.
A tavaink viharjelzéseivel


Hőtérkép
Domborzati hőtérkép

Frissítve: 5 percenként,
az elmúlt 1 óra méréseiből


Forrás:http://www.idokep.hu


Hány szíve van a polipnak?
http://m.blog.hu/mi/minekorultelma/image/Polip1.jpg

 „Igaz, hogy a polipoknak három szívük van?”

A különböző polipfajok a puhatestűek (Mollusca) törzsének fejlábúak vagy lábasfejűek (Cephalopoda) osztályába tartoznak. Vérkeringésük igen sajátosan alakult.

Míg emlősöknél a vért egyetlen szív pumpálja az egyik vérkörön keresztül a tüdőbe, a másikon keresztül a test többi részébe, addig a fejlábúaknak van két kis segédszíve is.

A szisztémás szív juttatja el az oxigénben dús vért a polip testének legnagyobb részhez. A két kopoltyú tövében található egy-egy járulékos szív is, amely a testben „elhasznált”, immár oxigénben szegény vért keresztülpumpálja a kopoltyúkon, ahol az ismét oxigént vesz fel, és visszajut a szisztémás szívbe.
A polipoknak tehát valóban három szívük van, más-más feladatkörrel.


További érdekesség, hogy sok más puhatestűhöz hasonlóan a polipok vére is kék színű.

Ennek oka, hogy vérükben az oxigén szállítását nem a piros színt kölcsönző hemoglobin végzi, hanem a hemocianin, melynek oxigénnel kötést létesített formája kék színű. A hemocianin normál körülmények között gyengébb oxigénkötő képességgel bír, mint a hemoglobin, azonban alacsony oxigénnyomás mellett és hideg környezetben – márpedig a polipok ilyen viszonyok közt élnek – sokkal hatékonyabb annál.

/Forrás: Nat.Geogr./

Hozzászólások

Szerkesztőség

Magazinról

Alapítva: 2009.02.23.

Tegnapi látogatók: 9

Látogatók az előző hónapban: 184

Látogatók a jelenlegi hónapban: 121

Feliratkozottak: 73

Magazin helyezése: 666

...

Üzenőfal

Képek

Észak magyarország
Észak Magyarország

Bükk
Bükki látkép

Havasi ikravirág
Havasi Ikravirág

Fátyolvízesés télen
Fátyolvízesés télen

Látósziklán
A Látó-sziklán

Mészégetés
Mészégetés a Bükkben

Pálos kolostor rom
Pálos kolostor

Őskoho
Ősi kohó

A hegyoldal kincse
A hegyoldal kincse


A HOLD

A Holdról

A Hold 384.400 km-es távolságban elliptikus pályában kering a Föld körül. A Hold annyi idő alatt fordul meg saját tengelye körül, mint amennyi idő alatt megkerüli a Földet, ezért látjuk mindig ugyanazt az oldalát. Különböző fázisait a Nappal és a Földdel való kölcsönös helyzete hozza létre. A Holdnak, éppúgy, mint a többi égitestnek, gravitációs erőtere van. Vonzó ereje a Földre is hat, és a Nap vonzó erejével a tengerekben árapályt idéz elő. Ha a Holdnak ekkora ereje van, vajon hogyan befolyásolja az élő szervezeteket és az embert? A kutatókat régóta foglalkoztatja ez a kérdés, amire néhány válasz is született. Ezen információk és az évezredek óta tartó megfigyelések, tapasztalatok alapján állítottuk össze a holdnaptárt.
Aranyi Lászlóné
Asztrológus

Tooltip szövege ide jön
Close

Legalább 3 karaktert írj be a kereséshez